Nieuwe columnisten moeten grote schoenen vullen

[Politiek] 
Buitenhof heeft een nieuwe columnist: Joshua Livestro. Lees zijn column maar op de site. Hij komt met een waardeloze stelling, wat namedropping en vage vermoedens. Hier een antwoord.

Het is puur toeval waar iemand geboren is en het is misschien gebruikelijk om daar rechten aan te ontlenen, moreel is het niet. Het besef dat je net zo goed in een arm land geboren had kunnen zijn is de basis voor naastenliefde en internationale solidariteit.

Volgens Livestro moeten vaderlandsliefde en gevaarlijk nationalisme niet met elkaar verward worden. Politici ter rechterzijde doen niets liever dan deze en andere dingen met elkaar verwarren. Logisch en redelijk denken gaat niet samen met het bespelen van onderbuikgevoelens.

Wat heeft het aantal paspoorten dat iemand heeft te me maken met diens loyaliteit en daarbovenop nog met de vaderlandsliefde die iemand voelt? Livestro geeft geen argumenten.

Wat is logisch? Het is logisch dat als je ergens bent geboren dat je de lokale taal leert en affiniteit opbouwt —misschien zelfs liefde voelt— voor die regio. Net zoals het niet logisch is om van nieuwkomers te verwachten dat ze in één keer alle banden met hun oude thuis verbreken en overstromen van liefde.

En waar zouden ze die liefde dan voor moeten voelen? Het achterhaalde beeld van vroeger waar dit kabinet mee pronkt? Boerenkool en klompendans? Liefde voor de normen en waarden waar Nederland op gebouwd is. We weten waar deze discussie onder Balkenende heen heeft geleid.

Vaderlandsliefde is een achterhaald en hol begrip, niet meer dan een sentiment dat vaak gebruikt wordt om onsmakelijkere gevoelens mee te verhullen. Het is maar een kleine stap verder om de wereld te zien als markt en strijd met alle VOC-mentaliteit en Realpolitik ten gevolg.

Ik geef Livestro gelijk op één punt. We hebben hier en nu iets nodig om van te houden. Laat dat dan burgerschap en gemeenschapszin zijn. Waarden die universeel en meedraagbaar zijn en die op elke plek een concrete invulling kunnen krijgen.

Geplaatst door alper at 2007-03-13 13:56 | Geef commentaar (1)

Opmerkingen

Re: Nieuwe columnisten moeten grote schoenen vullen
Ik snap iets niet helemaal over die hele dubbele paspoort discussie:

Is het nou zo dat de politici waar het over gaat ook wel eens buurten bij hun andere land in de functie van adviseur van de overheid van DAT land, en niet van nederland?

Daar zou ik namelijk tamelijk grote problemen mee hebben. Dat is ongeveer hetzelfde als in de board zitten van 2 bedrijven die in competitie zijn met elkaar. It's usually a -really- -REALLY- bad setup.

Als het puur om een dubbel paspoort gaat, dat boeit inderdaad voor geen ene meter en heeft weinig te maken met gevoel voor land et al, maar laat zo'n motie vooral toe, dan weet je meteen waar iedereen voor staat. Een beetje roepen dat Geert Wilders zijn bek moet houden* zorgt er vooral voor dat Geert Wilders nog meer stemmen krijgt. Wat voor'n complete rasdebiel ben je nou als je dat als politicus nota bene nou NOG STEEDS niet hebt begrepen? Of is Fortuyn alweer vergeten**?


*) Nou ja in iets tactischer (maar niet heel veel) vormgegeven commentaar, maar dat is de essentie wel.
*) Heb ik nooit op gestemt, ging ik niet op stemmen.
Geplaatst door: Reinier Zwitserloot op March 13,2007 18:01