Eindelijk WiFi in huislinksys, originally uploaded by illustir.

Sinds ik een Mac heb maak ik gebruik van het bestaande draadnetwerk in huis. Het is een beetje primitief maar met de twee kabels die er zijn kon ik op de meeste plekken wel internetten.

Mess of cables

De drang naar WiFi was er wel maar het was nog niet zo makkelijk te realiseren. In de eerste plaats was onze internet router een oude Linux-bak1 waar tegelijkertijd de webserver2 van alper.nl op draaide. Dat moest dus blijven draaien. Met de recente migratie van alles van alper.nl naar Dreamhost is de weg dus vrij gemaakt voor het opheffen van die bak en het installeren van een echte draadloze router.

Vandaag deze oude FON router bij mijn ouders opgehaald en geïnstalleerd3. Op Cristiano’s aanraden heb ik de Fon-firmware overschreven met dd-wrt wat bijzonder fijn werkt4 en uit den treure configureerbaar lijkt.

Mis-configuratie

Ik probeerde na de nieuwe firmware de router draadloos te configureren en ik kwam op een langzame en vreemd uitziende gebruikersinterface uit. Hier een beetje rondgeklikt, het wachtwoord veranderd en een ACL voor Mac-adressen ingesteld.

Toen kwam ik er niet meer in en na het inpluggen van een kabel in mijn linksys kwam ik op een andere (!) —de juiste— admin interface terecht. Het blijkt dus dat ik de router van iemand anders in de buurt heb zitten configureren, maar nu kom ik (en waarschijnljk hij ook) er niet meer in.

Eerlijk delen

De enige functionaliteit die ik mis in de dd-wrt router is de mogelijkheid om mijn netwerk af te schermen maar voor mensen in de buurt een kleine internetlijn open te stellen. Ik waardeer het erg als ik ergens ben en er open WiFi is. Ik zou graag datzelfde willen aanbieden. Het schijnt dat die functionaliteit er in een volgende versie in komt.

 1. Die ook begon te piepen en te kraken. Ik weet niet meer hoeveel foute sectoren er op die harde schijf stonden maar blijkbaar markeert Linux die dan en gaat gewoon verder. Hij heeft prima als web-/fileserver gefunctioneerd met als enige manco dat de /-partitie minder dan 40Mb vrij had.
 2. Dit waren zowel een Apache frontend webserver alswel een complete geproxyde Zope installatie waar het blog onder draaide. Het feit dat Zope zo bijzonder exotisch is, zorgde ervoor dat migratie naar een standaard PHP/MySQL hosting provider niet één-twee-drie geklaard was.
 3. Het idee was om aldaar een FON-hotspot te creëren maar UPC en die router konden niet zo goed met elkaar overweg.
 4. Fon heb ik altijd bijzonder gebruikersonvriendelijk gevonden. Zeker niet geschikt om de burger ertoe te krijgen een draadloze revolutie voor elkaar te krijgen.

4 thoughts on “Eindelijk WiFi in huis”

 1. “Het blijkt dus dat ik de router van iemand anders in de buurt heb zitten configureren, maar nu kom ik (en waarschijnljk hij ook) er niet meer in.”

  Oeps!

  Heb toevallig dit weekend met die WRT54GS die jij had verpest gerotzooid 🙂 Uiteindelijk de nieuwe La Fonera gebruikt..

 2. Volgens mij had ik hem niet verpest, toch? In ieder geval dd-wrt werkt als een beest.

  Volgens Cris is die La Fonera geen router maar alleen een AP?

 3. Teveel moeite en slechte documentatie. Ik heb in eerste instantie al rondgekeken op de FON-fora en kon er weinig vinden waar ik iets aan had.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.