Digibewust maar beter voor de leverancier dan de afnemer

Ik zag net op het nieuws (!) een reclame voor de campagne Digibewust van de overheid. Toen heb ik voor de grap de test Digibarometer maar ingevuld.

De test staat boordevol domme en buitengewoon gekleurde vragen waaraan afgemeten wordt hoe braaf je wel niet bent geweest. Met als klap op de vuurpijl “Gebruikt u bedrijf software zonder licentie1 en slaan medewerkers auteursrechtelijk beschermde informatie (muziek e.d.) op op bedrijfs-pc’s2.”
Verder is de acteur die de test afneemt ontzettend irritant, kneuterig en eigenlijk precies hoe ik me de gemiddelde Nederlandse ICT-adviseur voorstel.

Uiteindelijk kom ik er niet eens achter wat mijn resultaat is omdat de laatste pagina het volgende scherm is:
Digibewust en hypocriet

Juist ja, je kunt het rapport alleen maar opgestuurd krijgen en of je even je bedrijfsnaam in wilt vullen nadat je een hele serie bijzonder gevoelige vragen hebt beantwoordt. En je kunt wel kans maken op bezoek van een adviseur van een of ander vaag ICT-bedrijf.

Een ontzettende hoerenbende dus, en niet zo gek als je bedenkt dat de partners van deze test KPN, Microsoft, UPC en nog wat vage adviesorganen zijn. Gelukkig zit de hele site in een Flashtrocity en zullen deze bedrijven op deze manier niet gevonden worden. Het doel van deze test is puur om meer bedrijven afhankelijk te maken van de producten en diensten van Microsoft en haar vazallen.

Het gezonde alternatief: bouw je ICT-infrastructuur rondom open diensten en standaarden, zo veel mogelijk web based en dan Macs, Linux-bakken of desnoods Windows XP3 als cliënten. Neem de ICT-diensten en kennis af van kleine automatiseerders met jonge slimme gasten uit de regio.

Noot: Ik ben er achter wat een ontzettend naar leven mensen zonder Apple computers toch moeten hebben. Ik heb gisteren mijn Macbook voor de laatste keer ingeleverd ter reparatie en heb sindsdien thuis mijn oude Linux bak opgestart4 en nu heb ik voor een practicum maar weer even XP aangezwengeld5. Het is bizar hoe inferieure de gebruikerservaring op deze twee besturingssystemen is vergeleken met OS X.

Ik krijg weleens het commentaar ‘Apple is kut want die van jou is om de haverklap stuk.’ Dat mag wel zo zijn, maar als er een beter alternatief was dan zou ik dat heus wel gebruiken6. Ik geef Ubuntu een kans over een jaar of vijf, tot dan blijft het OS X.

 1. Elk bedrijf gebruikt wel software zonder licentie. Het gaat erom of illegale software geen gemeengoed is en er degelijk beleid omtrent wordt gevoerd.
 2. Ja, natuurlijk als je op je werk muziek wilt luisteren. Het mag vast niet maar als je een CD gekocht hebt, is hij van jou.
 3. Mijd Vista als de pest.
 4. Die kwam ik achter Sarge draait —de vorige stable versie van Debian— die moet ik binnenkort maar weer eens upgraden. Kijken of twee complete dist-upgrades goed gaan.
 5. Toch wel handig om alle drie de OS’en thuis te hebben draaien.
 6. Ik ben geen masochist maar ik ben er sinds gisteravond wel achter hoezeer ik dat was toen ik nog Linux gebruikte. Het herconfigureren van je netwerkinstellingen onder GNOME is geen pretje, zeker niet als je netwerk sinds kort DHCP gebruikt en je dhclient niet geïnstalleerd hebt.

3 thoughts on “Digibewust maar beter voor de leverancier dan de afnemer”

 1. Puntje: die vraag is niet echt bepaald onthullend hoor. Er word niet gesproken over het gebruiken van software zonder licentie waar wel een licentie bij hoort. Open Source valt hier soms dus buiten. Zelfde issue met auteursrechtelijk beschermde data.

  Ik heb zelf ff het rapport “naar waarheid” ingevuld en je kan een voorbeeld hier downloaden: http://cristianobetta.com/report.pdf

 2. You go Alper!

  Toch wel weer fijn dat bedrijven aan dit soort campagnes geld uitgeven. Zodat er bij reclame bureaus weer fijn mensen met flash bezig kunnen zijn.

 3. Die website en test zijn echt verschrikkelijk, zeg. Duidelijk een mislukte poging van “hoe maak ik een website waarin grote ICT-leveranciers en gerelateerde branche-organisaties worden aangeprezen”. En ook zo vooringenomen! Tussen de regels door lees je dat het alleen maar over Windows, Internet Explorer, etc gaat. En dat hel en verdoemenis je te wachten staat als je niet aan het beeld van brave Windows-gebruiker voldoet. Onzin!

  Ik ben halverwege maar met de test gestopt, uit weerzin. Volgens mij kunnen we beter onze tijd besteden aan het opzetten van een digibewuster.nl wiki met echt waardevolle informatie dan het doorlopen van die test. 😉

  Noot: Apple is vast geweldig, maar de laatste Ubuntu is ook alweer een stapje vooruit. (Ik kan het weten, want ik gebruik het thuis al anderhalf jaar). Ik vermoed dat Ubuntu over 2 jaar al heel ver is.

  Zelf vind ik de Ubuntu desktop ook beter aansluiten bij de gewoontes die Windows gebruikers zich hebben aangeleerd. Laatst zat ik even achter een iBook, en ik begreep er niks van (maar dat kan aan mij liggen 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.