Fantastisch design maar toch niet geslaagd

Veelgemaakte fout in het ervaringsontwerp en gevoelsmatig goed passend bij de faculteit bouwkunde.

Op hun faculteit hebben ze een bijzonder hippe koffietent neergezet1 die lijkt op een soort ruimtestation. Koffietreats, smoothies en andere versnaperingen zijn er verkrijgbaar tegen een schappelijke prijs.

Espressobar Sterk

Ik bestelde er een caffè machiato en ging zitten in één van de opgestelde vliegtuigstoelen. Alles lijkt perfect. Tot ik de eerste slok van de koffie nam. Deze was absoluut walgelijk2.

Ik vind dit exemplarisch voor bouwkunde omdat met veel bombarie waanzinnige dingen uit de grond gestampt worden waarin de meest basale dingen niet of nauwelijks werken. Ik zeg niet dat dit bij bouwkunde de hele tijd gebeurt, maar wel dat ik het goed bij die faculteit kan plaatsen.

Hiervoor in de plaats een eenvoudige open bar met een espressoaparaat, houten stoeltjes en tafeltjes —zeg maar het simpelst mogelijke concept— had ook volstaan. Als de koffie er goed was, dan was ik er blijer mee geweest.

Espressobar Sterk

Lessen?

Innoveer niet op franje als je de basics niet beheerst.

En het aloude: “Under promise and over deliver” gaat hier op als nooit te voren. De verwachtingen die je met dit decor wekt, zijn te hoog voor het geleverde.

  1. Courtesy of Sodexho
  2. Ik heb weleens slechtere koffie gedronken, maar door de goede ervaringen die hieraan voorafging was ik er niet op voorbereid.

2 thoughts on “Fantastisch design maar toch niet geslaagd”

  1. De logica van deze redenering volstaat niet helemaal. De behuizing van de espressobar zegt namelijk niets over de kwaliteit van de koffie, evenals, wat belangrijker is, het concept acht het gebouwtje. Het gaat hier om duurzaam bouwen. De bar is opgebouwd uit oude, reeds gebruikte materialen. Het gaat hier dus om duurzaamheid, niet om koffie. Wat betreft de koffie hadden ze je in een andere setting dus dezelfde “walgelijke” koffie gegeven.

  2. Dat is natuurlijk onzin, het gebouw zelf zegt objectief misschien niks over de kwaliteit maar de verschijning en de associaties die dat oproept wekken een verwachting. Dat is natuurlijk puur persoonlijk, maar ik schrijf maar mijn idee op.

    Verder kan een gemiddelde bezoeker niet het concept achter een object ruiken, iets wat ook weleens vergeten wordt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.