Wat je zaait

Druk en weinig bloggerij de laatste tijd. Daar komt wel weer verandering in, al weet ik niet of ik moet blijven bloggen in het Nederlands. Ik schat dat de meeste lezers van dit stukje toch ook wel Engels kunnen lezen en dat ik ondertussen goed genoeg Engels schrijf dat het niet storend is.

Een onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaf terug dat mensen in Nederland het bezorgst zijn om terroristische aanslagen. Is het kabinet1 er toch in geslaagd om mensen bang te maken voor de grote boeman van het terrorisme.

Om daar tegenover een onderzoek te zetten wat Bruce Schneier aanhaalde over waar je je echt zorgen over moet maken, namelijk mensen die dicht bij je staan, auto’s en fast food. Het is veel waarschijnlijker je daardoor wat overkomt dan dat je omkomt bij een terroristische aanslag.
Mensen zijn niet goed in het inschatten van risico’s. Denk ook aan die ouders die panisch worden bij alles wat hun kind online doet, maar ze wel gewoon naar de scouting en de kerk sturen. Want daar gebeurt niks.

Waarom maken mensen zich zo druk?

  1. Geholpen door media zoals de Telegraaf en Elsevier.

2 thoughts on “Wat je zaait”

  1. Ik heb het omgekeerde gedaan: naast mijn Engelstalig blog, waar haast niets meer verscheen wegens drempel te hoog om te bloggen, meer in het Nederlands gaan schrijven.

    Vooral: omdat het zoveel sneller schrijft in het Nederlands. En ik durf er ook heel wat informeler dingen en halfbakken ideeën op te zetten dan op mijn Engelstalig weblog, waar ik voor een stuk een publiek heb dat helemaal niet geïnteresseerd is in wat ik IRL af en toe tegenkom noch in besprekingen in het Engels van lokale toestanden.

  2. Mag ik even wijzen op het nut van je zorgen maken over dagelijkse gevaren en vooral op methodes om die tegen te houden? En dan vooral simpele dingen als een brandalam? AKA “hoe Dolfje Weerwolfje voor ons een groter gevaar werd dan Osama Bin Laden”…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.