Geldzaken op een rijtje

Ik had een gesprek gisteren over Qash.nl (het Nederlandse Wesabe) en de diensten die dit soort sites aanbieden. We waren erover uit dat het belachelijk is dat banken dit zelf niet aanbieden.

Qash. Besparen is nu eenvoudig.

Kort: Qash is een dienst die de transacties van je bank kan inlezen, daar automatisch meta-data aan toe kan kennen en op basis daarvan helder grafieken en segmenteringen laat zien waar je geld is gebleven en welke trends er spelen.

Helder en flexibel inzicht in je financiele leven lijkt een eerste levensbehoefte (zeker in deze tijden van crisis) maar tot op heden moet je zelf in boekhoudpakketten of kasboeken dingen bijhouden om met veel pijn en moeite te komen tot sub-optimale visualisaties.

De Rabobank is zelfverklaard bijzonder innovatief wat betreft financiele dienstverlening1 maar ik zie een dienst als deze niet uit hun koker komen. Zeker niet gezien het feit dat Rabo Internetbankieren een absolute usability ramp is. En eigenlijk zie ik geen enkele bank dit in-house bouwen. IT is meestal een sluitpost en ze outsourcen het liever kwijt dan dat ze het rijk zijn.

Qash kampt met een betrekkelijke handicap in de zin dat banken het hen niet snel gemakkelijk zullen maken om bij de gegevens te komen. ‘Banken hebben liever niet dat iemand tussen hen en de klant in staat’2, en naar blijkt hebben ze liever ook niet dat de klant goede en adequate dienstverlening krijgt. Wat ze wel graag hebben is dat ze je dubieuze financiele producten kunnen cross-sellen.

Wij kwamen tot de conclusie dat een bank in Nederland heel simpel kan winnen3 door de volgende dingen te doen:

 1. Qash.nl overnemen4, ik had boven al besproken dat zelfbouw onwaarschijnlijk is.
 2. De dienstverlening van Qash.nl snel integreren in de huidige internetbankieren-omgeving. Dit zal niet eenvoudig zijn gezien de logheid van IT-afdelingen maar het heeft geen zin een bedrijf over te nemen als je het niet operationeel in kunt zetten.
 3. De koppelingen van Qash met andere banken afkappen of onaantrekkelijker maken.

Ik zou het gebruiken en met mij een generatie mensen die ervan uitgaat dat dynamische, flexibele interfaces met live-metrieken, geen luxe maar een vereiste zijn.

 1. Waarom kan ik dan mijn saldo niet makkelijk checken op mijn iPhone?
 2. Jaap Stronks twitterde zoiets maar ik kan de precieze tweet niet meer vinden.
 3. WIN als in FTW betekent hier zonder tegenstand een sector afzienbare tijd domineren.
 4. Gezien de miljarden die in de bancaire sector klakkeloos over de balk geflikkerd worden, kan een overnamebod op een internetstartup ook niet veel meer uitmaken.

6 thoughts on “Geldzaken op een rijtje”

 1. Helemaal mee eens Alper. Sterker had al een zelfde doch sterk versimpelde suggestie gedaan aan qash.nl gedaan: dit wil ik zo graag als onderdeel van mijn bank zien! (dat en een soort slim plan om automatisch de labels van andere te gebruiken op je transakties)

  Maar je heb tevens gelijk over de huidige toestand van de online diensten van meeste banken. Zolang dat niet eerst goed verbetert zie ik een uitbreiding op functionaliteit niet in het verschiet, en wellicht maar goed ook.

  Helder artikel!

 2. Bedoel je dat je vindt dat het online moet kunnen, dat bijhouden? Want op je eigen pc kan het al langer hoor, ik gebruik al jaren cashflow (http://www.bankingtools.nl/) maar ik weet niet of ik het fijn zou vinden al die gegevens online te bewaren.

 3. Ah, kijk, daar verschillen we dan in. Ik wil wel de integratie en het gemak (auto-import, auto-categorisatie, budget/real costs, etc.) maar niet online omdat het nergens anders dan op mijn pc hoeft. Als ik mijn bankrekening maar elders kan inzien en kan bedienen.

 4. @marbel

  Of dat je nou via internet bankiert of dat je dezelfde gegevens in Qash inlaad, dat maakt natuurlijk niets uit.
  Daarom snap ik je zin ook niet dat je het niet fijn zou vinden als die gegevens online staan.
  Geloof mij maar dat Qash heus wel de zaakjes goed heeft lopen qua beveiliging e.d. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

  Knipoog: check het boek op het bureau http://www.flickr.com/photos/28927507@N05/3092536617/ 🙂

 5. @AnneJan: Eens dat het weinig uitmaakt, ik tolereer desktop applicaties als het online hebben van de data weinig toegevoegde waarde biedt en/of wanneer de desktop extreem betere functionaliteit/prestaties neerzet.

  Aardige boeken, maar ik neem aan dat ze in het ontwerp dingen doen als gegevens meervoudig hashen zodat zelfs bij een database-lek niemand zonder wachtwoorden de boel aan elkaar kan puzzelen. (En volgens mij staan dat soort dingen weer niet in het gemiddelde PHP-veiligheidsboek. Daarnaast zouden de meeste traditionelere experts zouden PHP zelf als onveilig afserveren.)

  Ik ben net terug van de 25C3 en ik heb daar geleerd dat hoe goed de beveiliging technisch ook is, dat we allemaal overal zo kwetsbaar zijn als wat. Je vraagt je bijna af wat het allemaal uitmaakt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.