Halsoverkop project-des-ontwikkelen

Taplin schreef van de week al dat de economische crisis onrust en onveiligheid op lokaal niveau tot gevolg zou hebben. Blijkt dat Dubai al het ravijn in glijdt en niemand weet hoe erg het daadwerkelijk is.

Nu is het nogal onhandig om in tijden van crisis de boel nog verder aan te halen en geen informatie vrij te geven zodat de paniek alleen maar groter kan worden. Het gerucht gaat al dat de eilanden teruggeclaimed worden door de zee (waarschijnlijk omdat de baggeraars zonder werk in Nederland zitten).

Wie had gedacht dat dunebashen in SUVs en snowboarden in het midden van de woestijn niet houdbaar zouden zijn1? Als het Dubai-Disney niet eens marginaal economisch duurzaam is, hoe ecologisch duurzaam had het dan kunnen zijn?

Megalomane projecten waarvan iedereen aan had kunnen zien komen dat ze de noodzakelijke onderbouwing misten. Ook al durfden weinigen dat te zeggen in het aanzicht van het ‘economische wonder’. Nu hebben we gezien waar economische wonderen van analysten, investeerders en bankiers toe leiden.
Blijkt dus dat je geen wereld kunt bouwen in 10 jaar, ook al heb je nog zoveel hijskranen.

Van de week ging ook al het TVCC gebouw2 in Beijing in vlammen op. Het heeft er niks mee te maken maar een zekere symboliek valt niet te ontkennen.

 1. Om nog maar te zwijgen over de morele holheid van de verveelde rijke mensen.
 2. Niet te verwarren met het CCTV gebouw.

2 thoughts on “Halsoverkop project-des-ontwikkelen”

 1. Zeg wat je wil, maar Dubai is een van de weinige plaatsen waar men nog aan projecten deed ‘omdat het kon’. Vroeger deed men bijna alles gewoon omdat het kon. Waarom gaan we naar de maan? Omdat het kan! Waarom polderen we er een hele provincie bij? Echt niet omdat het financieel haalbaar was. Dat was het niet. Het was gaaf. We konden dat. Goed voor de toekomst. Build a better tomorrow.

  Vergelijk dit met nederland. Er wordt eindeloos gezeken over de financiële haalbaarheid van e.g. de betuwelijn. NL, een land dat historisch gesproken altijd al gebaseert is op transport en geo-engineering, heeft GEEN hoge snelheids verbinding met london, parijs of berlijn. Schiphol was ooit even grooit als Heathrow en Frankfurt, nu is het een derderanks klote-airport omdat wij ‘weldenkende’ nederlanders teveel op de centen letten en omdat we mensen die verhuizen naar een huis direct naast de luchthaven durven te zeuren over geluidsoverlast.

  “Niet houdbaar”? Klopt. Who gives a shit? Gewoon doen.

 2. Ja, maar op een gegeven moment moet het betaald worden, ‘de kruik gaat zolang te water…’ en ‘de kost gaat voor de baet uit’.

  Ik ben er voor als mensen hier groter gaan denken. Een serie eilanden opspuiten hier voor de kust moeten we zeker niet laten. We kunnen de grond en de zeewering goed gebruiken en de technologie is hier native.
  Graag een HSL oost naar Duitsland, de IC boemelt nu door Hilversum heen, je bent bijna sneller van Berlijn naar de grens dan van de grens naar Schiphol.

  Dit is een land van boekhouders en dan kun je je best wat avontuurtjes permitteren laat mensen dat een beetje beseffen. En in een woestijnland van avonturiers, zou iets meer fiscaal conservatisme ook niet misstaan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.