Alert Dispatch to Twitter

I did a small survey with James of publicly available government data to see what the obvious targets would be for an interesting mashup. It’s an interesting but very limited landscape.

One set we found was the incident reports of Dutch first aid services which are published at P2000 and parsed by the site Alarmeringen.nl into nicely Google Mapped displays with RSS feeds and SMS alerts.

What it didn’t have yet was a decent output to Twitter. So to prod things a bit I made twitter feeds for the four major cities in the Netherlands. Meet:

I think it’s easiest to attribute the quote to Matt Jones who in this presentation noted that the best people on Twitter aren’t in fact people. I agree but here the Tweets represent the aggregations of groups of people: the incident and its cause, somebody noticing it and dialing dispatch and finally the fire fighters, paramedics or policemen moving to the scene2.

It’s interesting imagining what has happened and where, but I don’t really see this feed changing people’s behaviour.

Ideally we would achieve a greater granularity intersecting your location with the path of the dispatch, so when you see a police car whizz by, you’d get a tweet later telling you why it was dispatched and what the result was.

Update:
As Pascal points out in his comment, this data was not supposed to be public at all but is de facto public because of technical architecture decisions. It is clear that these services have not been thought out with an internet enabled world in mind.

Joris points out a bit later that Remco van Zuijlen is piping these alerts straight from the air into twitter feeds on his own site3.

Given that I was more interested in this as a proof of concept than to make it a long lasting durable service anyway, I’ll take down my twitter feeds after I’ve given its subscribees time to switch to Remco’s accounts.

 1. This one unfortunately seems to have stalled a bit at the source. We’ll see when it comes back up.
 2. James noted this could be interesting input for a Sim City style visualization.
 3. Which is a lot faster and more elegant than my Twitterfeed from some other guy’s RSS.

7 thoughts on “Alert Dispatch to Twitter”

 1. When reading through the alerts for Haaglanden, I noticed an ambulance dispatch to the street my grandma lives on (different number). I’d love to get a direct notification for dispatches to the addresses of my loved ones – especially while being far away in Copenhagen.

 2. Wow, that’s an awful coincidence! You could subscan this feed for that information, but yeah, I get the point.

 3. Interesting stuff. I would also think about maybe reformatting the tweets a bit to make them more human readable, for instance:

  “Prio 1 ‘S-GRAVENHAGE Centrecourt Prinses Beatrixlaan 2 OMS melding 0042 Kantoor: 09-04-2009 13:41 | Brandweer | [url]”

  could be reformatted to:

  “firetruck dispatched to Centrecourt Prinses Beatrixlaan 2 (‘S-GRAVENHAGE) [url]”

 4. I think the obscure jargon has a certain charm, but yeah it could be clearer. This is more a proof of concept and ideally the person at Alarmeringen.nl would pick this up and make twitter output for all his feeds (I couldn’t be bothered to make any more).

  But even he doesn’t reparse the dispatches much (nor even link the dispatch codes to the proper explanations), so here’s hoping.

 5. hey Alper,

  I’m going to write this in Dutch because the sources I’ll refer to are in Dutch and the context is Dutch.

  Basically, what it comes down to: the source you’re using is not “government” data, and it was never meant to be “public” in the sense we understand it…

  De site online-p2000.nl is niet van de brandweer maar van een webbedrijfje (waarschijnlijk “Jongmans Webdiensten” – check SIDN en kijk in Google maps wie er nog op dat adres zit)‎.

  Het is één van de verschillende sites (http://waarisdebrand.nl/, http://livep2000.nl/, http://alarmeringen.nl/…) die het het communicatiesysteem P2000 “scrapen” – dwz ze luisteren het af en publiceren de berichten. Dat systeem zendt brandweermeldingen “publiek” (ongeëncrypteerd) door ten behoeve van brandweervrijwilligers, maar wordt in verschillende regio’s ook door andere hulpdiensten gebruikt.
  Zie hiervoor http://www.denieuwereporter.nl/2008/02/van-gekraak-door-de-scanner-tot-realtime-sms-alert/ .

  Datzelfde artikel laat uitschijnen dat de keuze om niet te encrypteren een pragmatische was: kostenbesparing!

  Het is niet omdat data waar je mits een kleine moeite kan achter komen, ook “publiek” is in die zin dat je die zomaar kan herpubliceren. Daar was ze nooit voor bedoeld. Een adres met huisnummer en de melding van een incident is nuttig voor de brandweervrijwilliger, maar wie daar woont, wil dat daarom niet in de krant zien. Laat staan jaren later geconfronteerd worden met een pijnlijk voorval als je googlet op dat adres (of opzoekt op Google maps en dan misschien het “nieuwsarchief voor die straat” te zien krijgt).

  Het scrapen en herpubliceren van die data heeft bv. al tot problemen geleid met blijf-van-mijn-lijf-huizen: zie http://www.radio-online.nl/pivot/entry.php?id=1061 en http://www.nu.nl/internet/1086352/websites-publiceren-geheime-adressen-opvanghuizen.html.

  Je zou kunnen stellen dat de volledige verantwoordelijkheid van het probleem bij de bron ligt: de brandweer moet maar “beter opletten”. Minister Ter Horst leek daarin mee te gaan, zie http://www.nu.nl/internet/1141759/ter-horst-wil-adressen-opvanghuizen-van-internet.html: “Verzend geen vertrouwelijke informatie via het alarmeringsnetwerk” (de vraag is natuurlijk of dat alarmeringsnetwerk dan nog zin heeft als je het niet meer kan gebruiken waarvoor het bedoeld is…). In de “scanner scene” vinden alvast een paar mensen niet dat die meldingen bedoeld zijn om ten eeuwigen dage voor Google vindbaar te zijn: zie discussies op http://www.scannerforum.nl/viewtopic.php?f=12&t=11477&st=0&sk=t&sd=a (negeer login) op http://www.nujij.nl/ter-horst-wil-adressen-opvanghuizen-van-internet.513432.lynkx
  Laat het ons erop houden dat de brandweer toen ze startten met het systeem niet kon voorzien dat een paar jaar nadien er geen onderscheid meer zou zijn tussen “te achterhalen met enige moeite” en “overal voor iedereen beschikbaar ten eeuwigen tijde”. (Net zoals de wetgever blijkbaar niet voorzien heeft dat het “publiek toegankelijk” van het openbare Kamer van Koophandel-register een paar jaren later zou betekenen “alles ligt op straat” :-S … maar dat is een andere discussie – P2000 is in elk geval geen wettelijk openbaar register!)

  Als je gegevens (her)publiceert, ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Je zal zelf de afweging moeten maken of het “journalistiek belang” van het publiceren van een incident op een adres opweegt tegen het belang dat degene die daar woont erbij heeft dat incident niet telkens wordt opgerakeld (krantenjournalisten zouden eerder kiezen voor een omschrijving als “bejaarde bewonder in straat x” ipv “60-jarige, straat X nr 5” uit P2000…). Jouw probleem is echter niet alleen dat dat voor jou te veel werk zou zijn, je probleem is ook dat door het op twitter te publiceren je niet eens bij machte bent om gegevens, eenmaal gepubliceerd, weer weg te halen (wat die scrapersites wel nog konden bij de blijf-van-mijn-lijfhuizen). Het lukt nog niet eens om tweets van search.twitter.com weg te krijgen als je een tweet deleet, laat staan van de honderden andere sites die Twitter scrapen en herpubliceren…

  Samengevat: ik denk dus niet dat je nu met het meest geschikte voorbeeld bent begonnen om publieke data beter beschikbaar te maken…

  (PS: dit schrijfwerk en zoekwerk in mijn vrije tijd 😉 )

 6. You’re right, that is a better solution and nice that somebody has picked up on it, though all the caveats that Pascal mentions above are still in play. I’ll wrap up this post, point everybody to those twitter accounts and delete mine in the next couple of days.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.