Restauranten gevraagd

Ik hou van veel en lekker eten en ik merk dat ik daarmee in het buitenland beter terecht kan dan in Amsterdam. Hier een paar restaurant-tips die voor mij in Amsterdam ontbreken en waarvan ik denk dat ze weleens een succes kunnen worden.

Mochten ze al bestaan dan hoor ik het graag. Mocht iemand ze willen beginnen dan zou ik het erg op prijs stellen.

Burgermeester

De Burgermeester

CC foto door tjeemz

De Burgermeester is mijn voorbeeld van zo’n niche in de Amsterdamse horeca die niet bediend werd. Hier is recent de Burgermesteer geopend en deze loopt nu prima.

Voordat de Burgermeester er was, moest je heel goed zoeken in Amsterdam om een grote culinaire burger te kunnen vinden1. De burger had hier blijkbaar teveel een fast food associatie en was verplicht smerig.

Succesvoorbeelden uit het buitenland genoeg en dan in het bijzonder de Burgermeister, Marienburger en Kreuzburger-achtige tenten in Berlijn.

Taqueria

Je ziet ze heel veel in Californië en Texas, de taquerías waar je voor weinig geld een goed gevulde burrito met vlees, bonen en rijst met daarbij hete sausen, guacamole en nachos kunt krijgen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan een burrito denk. Toen ik in San Francisco was at ik het ongeveer om de dag. Als ik er ooit heen zou verhuizen, zouden de taquerías een belangrijke reden daarvoo zijn.

Dolores Gourmet Burritos

CC foto door bovinity

In Europa bestaat er al een imitatie in de vorm van Dolores vlakbij Alexanderplatz in Berlijn. Kenners vinden het misschien niet vergelijkbaar, maar het is heel fijn om in de Duitse winterkou dit stukje Californië tegen te komen.

In Amsterdam is er bij mij in de buurt de Taco Shop die ik nog moet uitproberen, maar meer keuze zou niet gek zijn.

Update: The Taco Shop uitgeprobeerd en deze was best ok en ook goede prijs/kwantiteitsverhouding. Geen burritos verpakt in aluminiumfolie zoals ik gewend ben, maar goed te eten. Volgende keer de Chimichanga bestellen.

24 sep 2009

24h Diner

diner stools

CC foto door MBK

Meestal moet ik er niet aan denken om na het uitgaan complete burgermaaltijden of stacks van pannekoeken met maple syrup weg te moeten werken, maar als het dan ergens kan, dan in het comfort van een mooie klassieke diner.

Soms heb je gewoon laat nog honger en trek in lekker eten. Daar is in Amsterdam nog steeds moeilijk aan te komen. Waar ga je heen na 0:00 voor niet-shoarma of patat? Ik denk dat één diner-achtig restaurant wat 24 uur per dag open is ergens in het centrum, op heel veel bezoekers kan rekenen.

In ‘n Out Burger

In-N-Out

CC foto door Thomas Hawk

Het ‘gezonde’ fast food van de In ‘n Out Burger heeft als West-Amerikaans fenomeen een allure die moeilijk uit te leggen is. Feit is wel dat de burgers en de frieten er heel lekker zijn en dat het een sympathiek concept is tussen de grote ketens in de Verenigde Staten.

Greasy Spoon

Eggs, Chips and Beans

Pas in Shepherdess Cafe in Hackney het klassieke Engelse eten geprobeerd en dat was een succes! Alleen zó jammer dat we dat hier niet hebben; niet een goede plek om Engels eten te eten, niet een serie greasy spoons en eigenlijk helemaal geen plaatsen waar je voor £7 ( = €7) kunt zitten en lekker veel kunt eten.

Ik denk dat deze concepten mits goed uitgevoerd grote successen kunnen worden en in de meeste gevallen niche-vullers zullen zijn (zoals de Burgermeester nu is). Dus een slimme restaurateur kan hier zijn slag slaan en mijn buik vullen. Of moet ik toch naar San Francisco verhuizen?

 1. In Kopenhagen kun je ze bijvoorbeeld overal krijgen.

10 thoughts on “Restauranten gevraagd”

 1. Ik zie dat je voornamelijk snacktenten plaatst. Ik ben een grote voorstander van meer Berlijn-achtige cafeetjes in Amsterdam. Knus dus, beetje arty, zonder yuppig te zijn, zoals veel café’s hier nu wel zijn. Latei is een aardig voorbeeld, maar al wel helemaal uitgedacht, iets te truttig, en helemaal “af”. Ik wil best wat krakkemikkiger, iets rauwere cafeetjes.

 2. @Kars: Een Laundromat zou niet gek zijn. Sowieso is het concept brunch hier in Nederland onderbediend. Goede brunch in Amsterdam of omstreken?

  @Weimar: Ik mis inderdaad sit down eettenten waar je onder de €10 iets anders dan shoarma/kebab kunt eten.

  @Peter: Awesome!

 3. Update: The Taco Shop uitgeprobeerd, best ok.

  @Kilian: De Burgerbar moet ik dan een keertje uitproberen. Geef maar een gil volgende keer als jullie er gaan lunchen.

 4. Ben het met je eens, ik mis de goedkope simpele-maar-lekkere eettenten zoals ik die uit amerika ken. De gemiddelde chinees-indonees komt dan aardig in de buurt, maar daarop raak je op termijn toch ook uitgekeken….

  Hier in arnhem heb je trouwens WEL een heel aardige mexicaan. Zelfs met de juiste bieren (Negro modelo!!!)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.