Vergeet niet het inchecken

We hadden het pas nog in de kroeg over om de ov-chipkaart te hijacken en te gebruiken als unieke id voor interactieve digitale projecten. Ik had lang geleden een vergelijkbaar idee om hetzelfde te doen met bijvoorbeeld de AH-bonuskaart. Het zijn allebei machine-leesbare tokens met een uniek nummer die (bijna) iedereen altijd bij zich heeft.

Toen kreeg ik gisteren deze link door met een serie API-implementaties van Foursquare waaronder: FourTap van Dan. Dan leest dus met een RFID reader zijn Oyster uit en met een vooraf gelegde koppeling tussen die id en zijn account op Foursquare, kan hij dan een actie uitvoeren zoals bijvoorbeeld inchecken in een venue.

FourTap – Checking in to Foursquare using an Oystercard from danw on Vimeo.

De OV-chipkaart is een vergelijkbare technologie, dus het zou mogelijk moeten zijn om hetzelfde te doen. Meer toepassingen voor verschillende applicaties en databases met correspondenties tussen je OV-chipkaart en Hyves/Facebook, laten op zich wachten.

Geolocatie

Irreducible Complexity?

Nog een andere leuke toepassing zou het zijn wanneer het transactie-overzicht op ov-chipkaart.nl niet zo ontzettend vertraagd zou zijn. In het ideale geval zou elke checkin en checkout via een pubsubhubbub naar geïnteresseerde en geautoriseerde partijen gestuurd worden1.

Je zou dan bijvoorbeeld een automatische Foursquare of Google Latitude inchecker kunnen bouwen die je locatie op die manier automatisch doorkrijgt.
Of een kleurrijk spel in de stad.
Of een mobiele applicatie die via GPS ziet wanneer je vergeten bent uit te checken en je erop attendeert zodat je naar het poortje terug kunt lopen2.

Voorlopig lijkt het erop dat het systeem goed draaiende krijgen prioriteit heeft (terecht) en dat dat al moeilijk genoeg is (jammer) zodat we nog even moeten wachten op dit soort technologische hoogstandjes.

Update: Lees net bij de goede mensen van Stamen over het project Fake Subway APIs (source) want:

you know, for when realtime proper APIs are an assumed part of digital civic infrastructure, just like electricity

Van de week maar even een patch toevoegen voor de Amsterdamse metro. We hebben hier ook afkortingen.

En woensdag kunnen we over dit soort dingen praten in de Verdieping.

  1. Maar ik zou al blij zijn als recente transacties binnen een kwartier in het transactie-overzicht stonden.
  2. Hoe vet zou dat zijn!

2 thoughts on “Vergeet niet het inchecken”

  1. Goed artikel, goede punten

    Nu is een station wat minder interessant voor Foursquare, maar andere ideeen genoeg (de GPS based reminder voor uitchecken vind ik echt meerwaarde hebben)!

    In het algemeen denk ik dat het beschikbaar maken van een API steeds meer een must wordt voor dit soort (semi-)publieke diensten. En het zou, zeker voor mij, de acceptatie sterk verhogen, vooral als ik mijn eigen account ook via die API kan beheren. Om te beginnen, de meeste ritten per OV mogen van mij best openbaar zijn via de API zolang ik maar de keuze heb om specifieke gevallen “under the radar” te houden.

  2. @Johannes: Je hebt een goed punt (met hier en daar wat mitsen en maren), maar ik ben bang dat we hier qua internet-bewustzijn op dit gebied zo ver achterlopen dat het vechten tegen de bierkaai is.

    Scrapen dan maar weer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.