Onrealistische en onwenselijke maatregelen

In een vergelijkbaar filmpje zoals je ze ook voor je film ziet wanneer je legaal DVDs koopt/huurt, komt er weer een stukje propaganda van de entertainment-industrie:

Er valt veel te zeggen in deze discussie maar vast staat dat het letterlijk onmogelijk is om het delen van bestanden te voorkomen zonder een (digitale) politieagent bij elke computer neer te zetten1. En dan nog is het onbegonnen werk.

Waar het mij om ging: Op een gegeven moment zegt iemand in het filmpje dat het zonde is dat er een generatie leert dat je niet hoeft te betalen voor content. Dat lijkt me wel meevallen. Ten eerste zijn mensen best bereid te betalen voor gemakkelijke toegang tot online media wanneer dat mogelijk is (die opties zijn nu extreem beperkt) en is downloaden vooral de toevlucht van mensen met meer tijd dan geld (en die gingen toch al niet betalen). Jongeren leren nu al dat content gratis kan zijn van televisie en de gratis kranten die overal verkrijgbaar zijn.

Het lijkt me veel erger nog als er in de toekomst een generatie ontstaat die het normaal vindt dat alles wat zij doen online en offline (wat bijna niet meer bestaat), vast wordt gelegd. Dat ze dat accepteren en dat ze zichzelf censureren om binnen dat keurslijf niet al teveel op te vallen.
We weten dat dit soort gegevens te lang worden bewaard en dat ze uiteindelijk lekken, misbruikt worden of als basis dienen voor foutieve vervolgingen. Willen we dat toekomstige generaties aandoen?

  1. Zie bijvoorbeeld ook Martijn van Dam vorige week over de onhaalbaarheid van het download verbod.

2 thoughts on “Onrealistische en onwenselijke maatregelen”

  1. Ik denk niet dat zíj er iets aan kunnen doen. De trend naar vrije informatie is (te) sterk. Hardware is nu opener dan we vijf jaar geleden vreesden (geen onbreekbare DRM in de moederborden gebakken). En het delen van alles (mede door Facebook) is een integraal onderdeel van de cultuur van iedereen die ik ken.

    Wat auteursrechten betreft wordt er in dit deel van de wereld een achterhoedegevecht gevoerd wat al lang verloren is in India, China etc.

    Politiek gezien: Ja, de (gekochte) partijen van de gevestigde belangen, het CDA en de VVD, zijn voor deze slechte wetten. Aan de linkerzijde van de kamer beginnen ze het nu te snappen dus er komen meer en meer tegengeluiden. Waar de PVV zich opportunistisch bij zal scharen weet niemand (zij incluis) nog.

    BoF doet goed werk. We moeten voorkomen dat er domme wetten worden aangenomen die onhandhaafbaar zijn en iedereen criminaliseren. Maar dat moeten we niet doen omdat die wetten enig effect zullen sorteren in de echte wereld —mensen zullen rustig doorkopiëren— maar om de waardigheid en relevantie van de rechtstaat te behouden.

    Doneer aan Bits of Freedom: https://www.bof.nl/2009/12/24/bescherm-digitale-vrijheid-doneer-aan-bits-of-freedom/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.