OV-chipkaart: kansen voor verbetering

Ik ben eenduidig voor de ov-chipkaart. De cognitieve moeite die het bespaart bij het reizen in het openbaar vervoer (temminste als je simpele routes gebruikt en niet overstapt op de trein) is geweldig.

Maar er zijn toch nog wel genoeg irritaties. Dus ik ben voor de ov-chipkaart maar ik ben zeker ook voor een betere ov-chipkaart dan dat we nu hebben. In de implementatie hebben de ontwerpers van het systeem de bal grof laten vallen.

Brenno de Winter somt mijn irritaties en meer netjes op in dit artikel op Webwereld, met als belangrijkste:

24. De vervoerder staat centraal
Het hele systeem lijkt er vooral zo gemaakt dat het de vervoerders het leven makkelijker maakt en de reizigers maar ten dele, en soms geheel niet. De vervoerder krijgt ‘eerlijker’ betaald voor zijn geleverde diensten. Overal waar problemen ontstaan, wordt de hete aardappel naar de reiziger geschoven. Niet de klant, maar de leverancier is koning. (Webwereld)

Er heeft geen enkel inclusief, toegankelijk, gebruikersgericht ontwerp plaats gevonden (of als het dat heeft gedaan, zijn de resultaten bijzonder mager1 ).

Voor wie werken die vervoerders nu eigenlijk?

  1. Ontwerp zonder borgen van de implementatie is hetzelfde als geen ontwerp.

2 thoughts on “OV-chipkaart: kansen voor verbetering”

  1. Ik zie de OV-chipkaart wel zitten op zich, maar kom tot de conclusie dat er voor mij momenteel geen enkel gebruiksgemak aan de OV chipkaart zit. Ik reis vaak zowel voor als na 9 uur, ik maak veel rondreizen langs meerdere stations op een dag, en ik reis zowel 1e als 2e klas. Kortom, allemaal gevallen waarvoor een papieren kaartje ook volgens de NS site de enige oplossing is. Alleen vrees ik dat het systeem niet snel zal worden aangepast, maar het reizen met papieren kaartjes al wel snel zal worden beperkt.

  2. @Ton: Voor reizen in het ov van Amsterdam zijn er duidelijke voordelen (al schijn je meer te betalen) maar ik deel je vrees. Ik vraag me toch af hoe het kan dat de belangen van de eindgebruikers in het openbaar vervoer zó slecht worden behartigd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.