In code we trust — Vertrouwen in de overheid, bureaucratie en technologie

Boeiende vinger aan de pols in open overheid Amerika met Noel Hidalgo (New York), Dmitry Kachaev (Washington D.C.) en Alissa Black (San Francisco).

Share photos on twitter with Twitpic

Allissa Black (erg tof!) geeft een overzicht van de verschillende initiatieven die de stad San Francisco (met Twitter-burgermeester Gavin Newsom) heeft genomen om open overheid te bevorderen. Misschien een goed idee om als nieuwe burgermeester van Amsterdam ook iemand te kiezen die tenminste snapt wat internet is.

San Francisco loopt uiteraard buitengewoon voorop in dit soort dingen —noblesse oblige. Ze hebben een data-inventaris en -richtlijn aangenomen en er wordt elk kwartaal een verslag uitgebracht van de stand van zaken. Ze maken sites zoals: DataSF, RecoverySF en een Citypedia om kennis te delen binnen de stad.

Haar stappen die je moet nemen:

 1. Stel een team aan om het initiatief te doen groeien
 2. Breng richtlijnen uit
 3. Zorg dat het een verwachting van de overheid is.
 4. Voer beleid door.

Ook nog op de vraag welke software men gebruikt om participatie van burgers te bevorderen het antwoord: Uservoice en IdeaScale.

En de tip om te participeren in de O’Reilly online conferentie voor Gov 2.0 International.

In Amerika zijn heel veel initiatieven op allerlei niveau’s: stad, staat, federaal die hiermee bezig zijn en er lijkt heel veel ‘web literacy’ (mediawijsheid) te zijn en ook budget voor al dit soort dingen. Toch moet ik gevoelsmatig zeggen dat we in Nederland nauwelijks achterlopen.

Op overheidsniveau hebben we Ambtenaar 2.0, Hack de Overheid, en nog een serie initiatieven (ik wacht nog op data.gov.nl). In Amsterdam zouden we bijvoorbeeld het Open City manifest kunnen aannemen maar iets als Amsterdam Opent is al heel tof.

Waar het in Nederland beter kan:
1. Duurzame web-platformen die gebouwd zijn door bedrijven die het snappen op open technologie met een blik vooruit op (ipv één keer oplevern en iets onbruikbaars over de schutting gooien).
2. Vaste, aanspreekbare teams die de materie beheersen aanstellen voor deze onderwerpen.

(Deze blog is snel geschreven door Alper na een sessie op SxSWi in Austin, Texas. En tevens gecrosspost naar het groepsblog voor alle Nederlandse aanwezigen.)

4 thoughts on “In code we trust — Vertrouwen in de overheid, bureaucratie en technologie”

 1. Beste Alper,

  Ik ben Bora Karatas zou graag over deze onderwerp en andere onderwerpen willen brainstormen mischien kunnen we samen wat ondernemen. Zie de website’s die ik heb opgericht.

  Met vriendelijke groet,

  Bora Karatas.

 2. Met welk doel zou je dan willen brainstormen? Er zijn reeds een serie initiatieven in en om de overheid die hiermee bezig zijn.

 3. Ik weet niet genoeg van de politieke situatie in Turkije om hier veel zinnigs over te kunnen bijdragen denk ik. Ik denk wel dat het goed is om met de toename van internet in Turkije tegelijkertijd ook te werken aan een online middenveld/debatruimte voor deze dingen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.