Dutchstats – Je persoonlijke atlas van Nederland

Release van Dutchstats een online interactieve datavisualisatie van verkiezingsuitslagen en statistieken voor Nederlandse gemeenten door Monster Swell een Amsterdams datavisualisatie-bureau i.o.

Wat?

Dutchstats — een applicatie om Nederlandse verkiezingsuitslagen en andere door het CBS gepubliceerde statistieken naast elkaar te kunnen bekijken.

http://bit.ly/dutchstats

index.html

Een video’tje:

Dutchstats from Alper Çugun on Vimeo.

Wie?

Dutchstats is gemaakt door Monster Swell met Alper Cugun en Alexander Zeh.

Welke gegevens?

Het CBS stelt Shapefiles beschikbaar met de grenzen van gemeentes, wijken en buurten. Hierbij hoort ook nog een legenda van de bijgevoegde statistieken. De tools die het CBS aanbiedt om met die gegevens om te gaan munten niet uit in gebruiksvriendelijkheid zie: Statline of CBS in uw buurt.

De uitslagen voor de Europese Verkiezingen van 2009 van nlverkiezingen.com. De uitslagen van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zelf ingevoerd. De uitslagen van de Tweede Kamer-verkiezingen van de Kiesraad.

Waarom?

Dit is voortgekomen uit een onderzoek naar een makkelijke manier om gemeentegrenzen te tekenen en dat herbruikbaar te maken om willekeurige statistieken op weer te geven. Na wat omzwervingen werkte er een proof of concept in Processing, maar omdat dat lastig distribueert hebben we toen het geheel herschreven in ProcessingJS.

Een logisch vervolg was toen om in dit proof of concept de statistieken die er al in staan te visualiseren. Het resultaat is interessant.

Wat is er zo boeiend?

Er zijn aan de hand van deze gegevens heel veel verhalen te vertellen. Het is de sociale geografie en de statistiek van het CBS direct tastbaar gemaakt met zo min mogelijk jargon en zonder specialistische gereedschappen.

Een paar interessante dingen:
De decimering van VVD en PvdA door LPF in 2002
Het verdwijnen van de LPF weer in 2003
Locatie van de Bible Belt
Aanwezigheid PVV vergeleken met hoeveelheid Niet-Westerse Allochtonen
Gewassenbedrijven tegenover Veeteeltbedrijven

Maar er zitten nog veel meer interessante verhalen in deze cijfers en dat is ook wat het leuk maakt. Je kunt erdoorheen blijven klikken, vergelijken, veranderen en weer. Dat is wat ons betreft ook wat een goede datavisualisatie zou moeten doen.

Hoe nu verder?

De broncode is nu al beschikbaar op github. Binnenkort volgt een open source release met nog wat nettere en gebruiksvriendelijkere code met een duidelijk integratie-punt voor ook niet-programmeurs.

Openstaande punten:

 • De Shapefile en de bijbehorende CBS statistieken zijn uit 2006 Als het CBS een nieuwe versie wil uitbrengen zouden we dat op prijs stellen.
  Albert de Klein attendeert me op een Shapefile uit 2009 die op de site staat maar die met geen mogelijk te vinden was voor mij. Ik zal de kaart binnenkort updaten met deze versie.
 • Door gemeentelijke herindelingen gaat de visualisatie van verkiezingsuitslagen op een gegeven moment niet goed meer. Een goede Shapefile voor ieder jaar zou ideaal zijn. Als dat niet mogelijk is, dan is een andere strategie nodig om gemeentes historisch met elkaar te kunnen blijven vergelijken.
 • De snelheid kan sterk verbeterd worden. Het is aan te raden om een laatste versie van Webkit of Chromium te gebruiken.
 • Meer gegevens die op gemeenteniveau bekeken kunnen worden zijn altijd welkom. Eentje die we graag zouden zien is: rijksuitgaven per inwoner.
 • Meer functionaliteit: grootste partij per gemeente is niet de beste manier om naar de uitslagen te kijken blijkt snel. Een uitbreiding om gemeentes aan te kunnen klikken en dan een detailweergave van de uitslag voor die gemeente te zien, ligt voor de hand.

Links

VVOJ: Schatkamer vol verborgen leads
Open Data Network: Hack de Overheid – Hackday in Holland
Kennisland: Hacken voor de Goede Zaak

6 thoughts on “Dutchstats – Je persoonlijke atlas van Nederland”

 1. Ziet er zeer interessant uit en ik was toevallig net op zoek naar zoiets — maar is op mijn MacBook onder Firefox 3 met ADSL verbinding helaas te langzaam om te kunnen gebruiken…

 2. Very nice work, Alper! Happy to see you involved in so many great projects.

  Your visualizations with Alex Zeh have been invaluable in helping me understand the geographic distribution of the political changes happening in the Netherlands since I left.

  Keep it up!
  thanks, joshua

 3. Thanks Joshua!

  I’m glad it’s useful and we’re trying hard. Expect much more/better stuff in the near future.

 4. Grappig gedaan, alleen zo gigantisch brak in elkaar gezet. Hier loopt m’n hele firefox (onder Linux) browser vast. Jammer. Zelfs op chrome onder windows is het ding niet bijstersnel. Die 40K subsidie had dus beter besteed kunnen worden.

  Als je alleen ontwikkeld voor webkit, dan staat dat nog niet gelijk aan het feit dat Firefox niet uit zou blinken. Dus je redenering over het feit dat FF niet uitblinkt, geeft meer aan dat deze tool nog de nodige bugs bevat.

  Ik ontwikkel al een paar jaar redelijk geavanceerde GIS applicaties, voornamelijk voor IE en Firefox (aangezien publieke organisaties de voorkeur hebben voor deze browsers), maar ik heb nog niet meegemaakt dat m’n hele browser vastloopt. En als dat gebeurde, dan was dat in IE, niet in Firefox.

  Toch ben ik beniewd naar de verdere ontwikkeling ervan. Succes!

 5. Dutchstats in die vorm is een uit de hand gelopen prototype en de snelheid doet zeker af aan de gebruiksvriendelijkheid. Desalniettemin vond men het wel tof op de verschillende gelegenheden dat ik het liet zien aan mensen.

  Het probleem wat we willen oplossen is dat alle geavanceerde GIS applicaties die door grotere organisaties worden aangeboden vrijwel altijd er niet uit zien, niet handig werken en vaak ook niet bijster snel zijn.

  Wellicht als je ideeën hebt en/of mee wilt helpen, stuur me dan een e-mail met je skills en werk naar: http://aardverschuiving.com/contact

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.