Week 205

Holding court (and having a flat white)

On Monday I gave week 2 of my course and then went on to fourcehub to prepare the maguro playtest. Which playtest took place on Tuesday and was totally awesome.

Battle Stations

I sent some talking points to Dutch politics about open data. Here they are reproduced in Dutch:

– Het parlementaire informatie aanbod
De informatievoorziening van ons parlement is om te janken zo slecht. Voor een klaagzang hierover kun je terecht bij @steeph. Stemmingen, stukken etc. zijn allemaal nauwelijks op te vragen en zeker niet machine-leesbaar op te vragen (vaak allemaal suffe PDFs).

– Overheid als platform
Al genoemd. De overheid verzamelt al heel veel informatie om haar eigen taken uit te voeren. Er is geen enkele reden dat anderen dan ook moeite zouden moeten doen om diezelfde informatie te verzamelen. Het verzamelen is ook al betaald dus het vrijgeven (van bijv. de BAG of de NDW, NDOV) móet gratis zijn. Anders kunnen zoveel mensen die potentieel waarde kunnen toevoegen bij voorbaat al niet meedoen en krijg je zeker weten wat je altijd al kreeg.

– Overheid als startup
De kosten van productie zowel online als offline zijn gigantisch gedaald. Dit zorgt ervoor dat het bouwen van een boeiende dienst met wereldwijde impact bijna niks meer kost (mits met de juiste sturing). De overheid zou dezelfde drivers die de kosten omlaag brengen en de effectiviteit en flexibiliteit moeten omarmen. Er is geen enkele reden dat een simpele overheids-site tonnen moet kosten en dan alsnog kwalitatief slecht moet zijn. In Amerika zie je met de overheidswebsites en de open data portals dat ze daar al een heel eind mee zijn.

– Datawijsheid
Bij alle besluitnemers mist diepe kennis over internet, data, wat je ermee kunt bereiken en hoe je het moet doen. Geld is niet het probleem maar kennis. We kunnen niet tot den treure de vraag beantwoorden: welke data wil je dan vrijgeven, welke voordelen zijn er dan, wat is de business case? Op een gegeven moment moet de bewustwording er zijn en moeten we uit deze catch-22 komen.

On Wednesday I gave a brief presentation on open data and the value of fake APIs on the VPRO App in a Day event.

Geo hackers extraordinaire

There was a tremendous amount of interest and presence of capable geo-hackers. That is a great victory for the open data movement. Also it is very interesting to see a traditional media company like the VPRO open up the production process of a show they are making. Definitely not standard issue in Hilversum.

Also I had an interesting experience with an automatic bike dispenser.
Dual Gate

Then we went to the kickoff for the Apps for Amsterdam contest. See also this blog by Thijs. I happen to be in the jury for that contest as the official representative of Hack de Overheid.

Apps for Amsterdam Launch Event

It was a good day for three members of Hack de Overheid to be out in full swing. There’s no telling what we’ll achieve if all six of us are firing at the same time.

Onwards

Thursday was spent entirely on maguro.

At the end of the week we had a meeting at the NVJ (Dutch Reporters Association) and we finalized the program for the Hack de Overheid March 12th devcamp event.

This should be the permanent exhibition here. They're never going to top this.

The weekend was spent doing some catchup on acapulco and starting work in earnest on hermosillo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.